Nieuws

HomeRecensieIn gesprek met André Troost

In gesprek met André Troost

Wat muziek in de kerk voor mij betekent?
“Ongelofelijk veel! Psalm 22 weet ervan: de Eeuwige woont niet op preken van predikanten, maar op de lofzangen van zijn volk. Dat daar muziek bij hoort, maakte de tempelpraktijk duidelijk. Heel het orkest van Psalm 150 is welkom.
Niet erg gecharmeerd ben ik van klanken die opgewekt worden door elektronica. Laat alsjeblieft de muziek in de kerk doen denken aan de windkracht van de Geest! Maar laten er in elk geval musici zijn die van wanten weten…”

Waarom is muziek in de kerk onmisbaar is?
“Mooie vraag, maar wie zou dat eigenlijk willen beweren? Jezus verkondigde het evangelie bij mijn weten zonder ook maar één noot muziek. Toch denk ik dat Hij er in de tempel van genoten (!) heeft. Goede kerkmuziek doet mij aan de hemel denken, aan een dimensie die je bovenaards zou kunnen noemen. Goede kerkmuziek, gespeeld, gezongen, zet je met één been al in het voorportaal van de eeuwigheid.”

Wat ik vind van Hemelhoog?
“Lastige vraag, want tot nu toe heb ik alleen nog in die bundel gebladerd. Bovendien, als ik nu erg lovend schrijf, denkt iedereen dat ik dat doe omdat er ook liedteksten van mij in Hemelhoog zijn opgenomen. Laat ik vooral heel eerlijk zijn: mijn indruk is dat er nogal wat teksten in staan die mij te glad, theologisch te simpel zijn. Bovendien: ik heb niets tegen hemelhoog, maar ik zing ook graag kerkliederen die aardediep gaan, zoals de psalmen doen. Sommige teksten zijn poëtisch tamelijk zwak, minder fraai vertaald of voorzien van melodieën die wellicht in Amerika hoge ogen gooien, maar in mijn beleving te weeïg zijn en mij meer aan de kroeg dan aan de kerk doen denken. Mocht daardoor echter een kroegtijger tot hemelhoogte stijgen, dan zal er ongetwijfeld vreugde zijn bij de engelen – en wie kan daarop tegen zijn? Ik in elk geval niet.”

Hoe Hemelhoog helpt de brug te slaan tussen verschillende generaties?
“Een brug? Zeker – hoewel ik vrees dat samenzang van bepaalde, uitgesproken kinderachtige liedjes oudere kerkgangers juist van een brug laat afglijden. Maar vooruit, niemand is verplicht om elk lied uit een liedboek te (laten) zingen. Ik laat zelfs niet elke psalm zingen, hoe mooi ik die ook vind. Omdat de evangelische beweging zowel in kringen van jongeren alsook onder ouderen blijkbaar een sterke aantrekkingskracht heeft, zal Hemelhoog zeker een brugbundel zijn.”

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.