Nieuws

HomeRecensieHemelhoog: ook voor de kinderen

Hemelhoog: ook voor de kinderen

Door Wim de Bruin 

De liedbundel Hemelhoog kwam tot stand als samenwerkingsproject van het Evangelisch Werkverband, het Confessioneel Gereformeerd Beraad en de Confessionele Vereniging. Het is de opvolger van de in veel gemeenten gebruikte Evangelische Liedbundel. En doordat tientallen klassieke kerkliederen uit het Liedboek voor de kerken, die er in het Nieuwe Liedboek (2013) uitvielen, in Hemelhoog zijn opgenomen, vormt deze liedbundel een perfecte aanvulling op het Nieuwe Liedboek.  In dit stukje richten we ons op de kinderen in de kerk. Wat heeft Hemelhoog hen te bieden? 

In de Evangelische Liedbundel was er een aparte rubriek voor kinderliederen. Dat had het gemak dat je als leider van de kindernevendienst of als predikant snel een kinderlied uit de grote ‘vergaarbak’ kon opdiepen. Anderzijds had deze rubriek wel iets van een ‘allegaartje’. Ook werd het kinderlied zo wel heel sterk gescheiden van andere categorieën. De bundel Hemelhoog kiest voor een andere aanpak. De kinderliederen zijn door de hele bundel verspreid en geplaatst bij de bijpassende rubrieken. Het bekende Hanna Lam-lied ‘Jozef zoekt zijn grote broers’ bezingt het bekende Bijbelverhaal en staat dus gewoon tussen de ‘Bijbelliederen’. De rond Pasen veel gezongen Elly en Rikkert-topper ‘Hij leeft’ vinden we in Hemelhoog bij de liederen ‘Rondom Pasen’. En het tere ‘Je hoeft niet bang te zijn’, met de mooie, aangrijpende tekst van Jan Visser, wordt op een goede manier serieus genomen door het bij de ‘Pastorale Liederen’ te plaatsen. Het is even wennen, maar al bladerend ervaar ik al snel de voordelen. Terwijl ik, afhankelijk van de tijd van het kerkelijk jaar of de thematiek van een dienst, zoek in een bepaalde categorie, kom ik als vanzelf ook kinderliederen tegen. En als ik dan specifiek op zoek wil naar kinderliederen, helpt het overzicht op pagina 1078 me om ze te vinden.

De meeste bekende kinderliederen uit de Evangelische Liedbundel zijn ook in Hemelhoog terechtgekomen. Van ‘Ik stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God’ en ‘Hoger dan de blauwe luchten’ tot ‘Ho! Stop! Sta eens even stil’. Ook op het terrein van het christelijke kinderlied schrijdt de tijd echter snel voort. Hier en daar vinden we dus een ‘update’. Zo is het traditionele ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet’ (ELB 262) in Hemelhoog in de rubriek ‘Eredienst’ terug te vinden. Daarnaast vinden we bij de ‘Bijbelliederen’ een nieuwer kinderlied over dezelfde Bijbeltekst (Psalm 119:105) van de hand van Marcel Zimmer. Liederen van deze dichter/componist worden tegenwoordig op veel christelijke scholen en jeugdclubs gezongen. Zo vinden we in Hemelhoog ook recente kinderliederen als van Peter van Maastricht (‘Hé luister mee’), Koen Hartman (‘Van A tot Z’) en Roeland Smith/Lydia van Maurik (‘Schatkist vol gebeden’). Samen met de vele ‘gouwe ouwe’ vormen ze een prachtige voorraadkamer van maar liefst 120 kinderliederen, die ons kunnen helpen om onze kinderen (nog) meer en beter in de kerkdienst te betrekken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.