Nieuws

HomeRecensieCvandaag: Liedbundel in voorverkoop

Cvandaag: Liedbundel in voorverkoop

Het Evangelische Werkverband komt in mei met de nieuwe liedbundel Hemelhoog. De bundel wordt – zeer toepasselijk – gepresenteerd aan het publiek op Hemelvaartsdag, 14 mei. Vanaf 27 maart is de bundel via de website www.hemelhoog.nl te bestellen, waar ook de liedindex geraadpleegd kan worden en voorproefjes zijn van de verschillende uitgaven.

Nog een bundel?
De vraag die bij velen misschien zal opdoemen is: nóg een nieuwe bundel? We hebben toch al het Liedboek, Opwekking, de Evangelische Liedbundel, enzovoorts? Nu is Hemelhoog de opvolger van de Evangelische Liedbundel. Daarbij is de insteek anders dan het Liedboek of de bundel van Opwekking, waardoor de bundel waarschijnlijk een goede aanvulling of misschien zelfs alternatief is voor een van deze bundels.

Tussenpositie
Hemelhoog is een project van het Evangelisch Werkverband samen met de Confessionele Vereniging en het Confessioneel Gereformeerd Beraad. Dit tekent de doelgroep: orthodox protestante evangelischen. Het is begrijpelijk dat het Liedboek uit 2013 een te brede insteek zal hebben voor deze doelgroep, en bijvoorbeeld de bundel Opwekking met name de confessionelen wat minder zal aanspreken. De verwachting is dan ook dat deze bundel, net als de Evangelische Liedbundel, een goede tussenpositie inneemt. Daarvoor moeten we kijken naar de inhoud. Er is alleen een liederenlijst  op titel en categorie beschikbaar (na registratie op de site is deze voor iedereen in te kijken), waardoor onze gegevens beperkt zijn.

Hemelhoog is de trouw die God ons bewezen heeft
door Zijn Zoon aan de diepte van de aarde te geven.
Liedbundel Hemelhoog zingt het wonder van het nieuwe leven met Christus uit:
in alle toonaarden en door diverse muziekstijlen.
Ds. Arjan Berensen, voorzitter Confessioneel Gereformeerd Beraad

Brede opzet
De bundel is verdeeld in zevenentwintig categorieën. Van aanbidding tot verootmoediging, dankzegging tot geestelijke strijd, lofprijzing tot sterven en rouw en van Psalmen tot bijbelliederen. Daarmee doet de bundel recht aan de vele verschillende aspecten van ons geloofsleven. Kijken we naar de titels dan zien we dat veel recente Nederlandse projecten aan bod komen die in Evangelische Liedbundel van 1999 nog niet hadden kunnen staan (25% is “fonkelnieuw”, volgens Bart Visser). Zo vinden we Psalmen voor Nu (23 Wat hou ik van Uw huis), Sela (460 Ik zal er zijn) en Schrijvers voor Gerechtigheid (282 Maak ons hart onrustig, God) in de bundel terug. We vinden niet alleen Nederlandstalige liederen, sommige liederen zijn in het Engels. Zo is het bekende lied Tienduizend redenen zowel in het Nederlands (617a) als in het Engels (617b) opgenomen.

In Hemelhoog staan liederen die ons helpen te belijden en te beleven hoe hoog, wijd en diep te liefde van Christus is. Het zingen van die liederen bindt samen, bouwt op en bemoedigt.
Bart Visser, musicus, theoloog en eindredactie Hemelhoog.

Gouwe ouwen
Er staan gelukkig niet alleen “fonkelnieuwe” liederen in – hoe mooi ze ook mogen zijn. De 739 liederen in de bundel bestaan “uit zo’n 25% ‘gouwe ouwen’, 25% ‘fonkelnieuwe’ en 50% bekende liederen”. Daarmee wordt ook recht gedaan de traditie, en een beroep gedaan op wat we kennen. Dat zal het allicht makkelijker maken voor de bundel om ingang te vinden. Een mooi voorbeeld van zo’n gouw ouwe is 336 Groot is Uw trouw en van een bekende is 568 Blessed be Your name.

Hemelhoog is een mooie mix van nieuwe en ouderen liederen die mensen in deze tijd graag zingen. Als Confessionele Vereniging zijn we blij bij te kunnen dragen met een vijftigtal mooie Christus-belijdende liederen, zowel klassiek als voor deze bundel nieuw gemaakt. Een prima aanvulling op het Nieuwe Liedboek (2013)!
Dr. Wim de Bruin, predikant in de PKN en bestuurslid Confessionele Vereniging

Drie edities
Hemelhoog wordt uitgebracht in verschillende edities: een teksteditie, een basiseditie en een muziekeditie. De teksteditie bevat, zoals de titel al zegt, alleen de tekst. De basiseditie heeft daarnaast ook nog de melodie en akkoorden, terwijl de muziekeditie het uitgebreidst is met meerstemmige melodie en baspartij. Later zal een digitaal (beamer)pakket verschijnen.

Is Hemelhoog een toevoeging?
Terug naar de vraag: is deze nieuwe bundel echt een toevoeging? Op basis van mijn eerste indrukken: jazeker. Er is goed nagedacht over de samenstelling van de bundel, zonder dat het vervalt in een bundel die voor evangelische mogelijk te “saai” is of voor confessionelen te veel “halleluja” ademt. Ik ben erg enthousiast over de diversiteit en denk dat de bundel zeker ook ingang zou mogen vinden in vrije evangelische gemeenten. Juist met de huidige media is het eenvoudiger om uit meerdere bundels te zingen. Het is nog even wachten tot mei, maar tot die tijd is het bezoeken van de site zeker de moeite waard om warm te worden voor deze bundel. Bekijk hieronder het filmpje waarin Hans Maat iets over de bundel vertelt.

Bron: cvandaag.nl

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.